De geschiedenis van Het Almeers Orkest

1econcert
In 2008 plaatste Gonda de Vries een oproep in de wijkkrant voor een violist om samen een duet te gaan spelen. Yvonne van Mourik reageerde op dat bericht en zo ontstond een leuk muzikaal duo. Beide dames wilden echter méér: spelen in een symfonieorkest! Helaas bestond er in Almere nog niet zo’n orkest. Het duo besloot om samen dan maar een orkest op te richten. Eerst moest er een dirigent worden gezocht. Al vrij snel kwamen de dames in contact met John Leenders en na een ontmoeting met deze professionele dirigent besloten ze om hun plannen serieus door te zetten.

In lokale kranten, wijkkrantjes en op internet plaatsten ze diverse oproepen voor strijkers. Zes keer werd er een zondagochtend ingepland in buurtcentrum De Wieken in Almere Buiten om samen te gaan spelen. Dat was heel spannend: wie zouden er komen opdagen? Maar gelukkig reageerden er verschillende zeer enthousiaste mensen. De eerste stappen naar een echt orkest waren gezet.

In overleg met deze groep werd besloten om het orkest aan te melden bij de Kamer van Koophandel. Daarna startte de zoektocht naar blazers en de oproepen waren niet aan dovemansoren gericht. Er waren zoveel aanmeldingen van blazers dat er zelfs een paar auditierondes nodig waren. In juni 2009 was Het Almeers Orkest dan echt geboren!

Op 1 september 2009 werd met het volledige orkest de eerste repetitie gehouden in buurtcentrum De Draaikolk in Almere. En daar repeteren we nu nog steeds – ook nog altijd onder leiding van John Leenders.

Yvonne van Mourik blikt terug op die eerste jaren: “Inmiddels hebben we ons vijfjarig jubileum achter de rug. Gonda heeft ons orkest helaas verlaten. Maar ik kijk met trots naar het orkest dat er niet geweest zou zijn zonder de inzet van Gonda, John en mijzelf. Ik hoop dat Het Almeers Orkest een goede toekomst tegemoet gaat en dat we nog verder groeien. We zijn een gezonde vereniging met zeer enthousiaste musici.”